Online Marketing Bureau Stramark team  klein

Wat is ontgooglen

met Focus op Resultaat?

Ontgooglen is het verwijderen van schadelijke publiciteit uit de zoekresultaten van zoekmachine Google. Het wordt ook wel de-optimalisatie genoemd.

Iemand Googlen is een uitstekende methode om meer over iemand te weten te komen. Het beeld dat onstaat door de zoekresultaten kan bepalend lijn; neem bijvoorbeeld een mogelijk solicitatiegesprek of nieuwe zakenpartner. Het kan gebeuren dat er een verkeerd of schadelijk beeld ontstaat waardoor je in een slecht daglicht gesteld wordt. Schadelijke zoekresulaten zijn bijvoorbeeld negatieve reacties op fora of gebruikersprofielen op netwerksites zoals hyves. Tegenwoordig kan namelijk iedereen, een ontevreden klant of oud werknemer bijvoorbeeld, zijn ei kwijt op internet. Het aantal bedrijven met negatieve resulaten neemt dan ook toe.

Ontgooglen is een intensief proces waar grote kennis van de zoekmachine voor nodig is. Er wordt voor gezorgd dat waar mogelijk de vervelende informatie verdwijnt. Als dat niet lukt wordt geprobeerd om de negatieve resultaten de kop in te drukken door deze zoveel mogelijk naar lagere posities in de zoekresultaten te duwen. Soms worden er ook nieuwe positieve resulatentoegevoegd. Ontgooglen heeft in dit geval een sterk positief effect.

Als belangrijkste tip geldt natuurlijk dat voorkomen beter is dan genezen. Zorg er dus voor dat er zo weinig mogelijk ontgoogled hoeft te worden. Helemaal niet meer vindbaar zijn is meestal niet mogelijk. Dit is echter ook niet wenselijk. Gevonden worden is altijd beter dan helemaal niet gevonden worden.