Online Marketing Plan in 5 eenvoudige stappen

online marketing plan

Vraag de Online Marketing plan aan!(klik hier)

+ Link naar deze pagina

Het lijkt simpel, maar toch is het best lastig: Het maken van een online marketing plan. Veel bedrijven vallen erover, hebben het alleen in hun hoofd of denken er helemaal niet over na. Met de onderstaande 5 stappen creëer je eenvoudig een mooie basis voor een online marketing plan. Denk je hier vaker over na, ben je waarschijnlijk binnen twee uurtjes klaar. Is dit de eerste keer, dan ben je waarschijnlijk een uur of 3-4 bezig om het online marketing plan uit te werken.

Er wordt eerst gevraagd naar de huidige online situatie. Vanaf daar ga je door naar de online ambitie, de doelstellingen, de (best verkopende) producten en afsluitend de doelgroep.

Wil je een online marketing plan maken? Probeer onderstaande stappen zo goed mogelijk voor jezelf uit te werken. Weten waar je staat en waar je naar toe wilt is belangrijk om online te kunnen doorgroeien. Het is niet erg als niet alle antwoorden in die online marketing plan precies zijn omschreven. Het maken en perfectioneren van een online marketing plan kan je steeds verbeteren en aan werken. Op basis van resultaten kan je je eigen ideale (online) marketing mix maken en optimaliseren.

Stap 1: Bepaal de huidige situatie

Het is belangrijk te starten vanuit je huidige situatie en vanaf daar verder te kijken. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is de bedrijfsstrategie?
 • Wat is de marketing/sales strategie?
  • Wat voor voor positie heeft online marketing hierin?
 • Welke online marketing activiteiten vinden er op dit moment plaats?
  • Lopen ze goed?
  • Komen er leads/verkopen uit?
 • Hoeveel budget wordt er maandelijks besteed aan online marketing?

Je kan nog een stap dieper gaan en kijken naar je eigen website:

 • Hoeveel bezoekers komen er maandelijks op de website?
 • Hoeveel leads/verkopen komen er maandelijks uit de website?
 • Hoelang blijven bezoekers gemiddeld op de website?
 • Hoeveel pagina’s bekijken ze?

Bovenstaande punten zijn in kaart te brengen via Google Analytics. Dit gratis programma houdt bij wat bezoekers op je website doen. Om verkopen/leads te meten moet je eerst zogeheten doelen instellen binnen Google Analytics.

Door goed te weten waar het bedrijf/website op dit moment online staat kan je veel beter gaan bepalen waar je naar toe wilt.

Stap 2: Denk na over online marketing ambities

Er is bij stap 1 in kaart gebracht wat de huidige online situatie is. Nu kan er gekeken worden naar de toekomst. Wat zijn de ambities met online marketing? Is het de bedoeling dat hier alle omzet uit gaat komen of dient het meer ter ondersteuning van de offline marketing? Je hoeft hier nog niet specifiek te zijn. Probeer wel de realiteit in je achterhoofd te houden. Binnen twee jaar online marktleider zijn in heel Europa is voor de meeste bedrijven niet haalbaar.

Stap 3: Werk online marketing doelstellingen uit

Nu er een ambitie bij stap 2 is bedacht, ga je bepalen hoe dit uiteindelijk bereikt kan worden. Dit gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Door het bereiken van doelstelling op doelstelling kom je stap voor stap dichter bij het halen van je online ambitie.

Het bepalen van goede doelstellingen blijkt in de praktijk vaak erg lastig. Vaak horen wij doelstellingen als “Wij willen altijd op 1 staan in Google” of “Wij willen zoveel mogelijk verkopen tegen zo laag mogelijke kosten”. Dit zijn geen echte doelstellingen, maar meer ambities (en vaak té ambiteus).

Een goed geformuleerde doelstelling is altijd SMART. Dit staat voor:

 • Specifiek
  • Is de doelstelling duidelijk genoeg?
 • Meetbaar
  • Kan de doelstelling (achteraf) gemeten worden? Bijvoorbeeld in aantal verkochte producten, hoeveelheid omzet of aantal website bezoekers?
 • Acceptabel
  • Is er overeenstemming binnen het bedrijf?
 • Realistisch
  • Is de doelstelling haalbaar? Wees ambitieus, maar blijf wel reëel.
 • Tijdsgebonden
  • Binnen welke tijd moet de doelstelling behaald zijn? Bijvoorbeeld over 6 maanden, 1 jaar of 12 weken.

Een voorbeeld van een SMART doelstellling: In het tweede half jaar van 2015 30% meer contact aanvragen genereren door de inzet van Google AdWords ten opzichte van het half jaar ervoor.

Het hebben van één of meer heldere doelstellingen geeft aan waar het bedrijf staat en waar het naar toe wil. Ook naar buiten toe is dit goed te communiceren. Een online marketing bureau dat het bedrijf gaat ondersteunen, weet hierdoor bijvoorbeeld goed waar ze naar toe moeten werken. Zonder heldere doelstelling is dit voor niemand duidelijk en blijft het gissen of het nou wel of niet goed gaat met het bedrijf.

Stap 4: Breng de best presterende producten in kaart

Een veel gemaakte fout is dat ondernemers vaak al hun producten tegelijkertijd willen gaan promoten via online marketing. Doe dit niet! Het is belangrijk je alleen te focussen op die producten die de meeste omzet genereren (of waardoor het meeste verkeer op de website komt). Ook de producten die het bedrijf onderscheiden van de concurrentie zijn belangrijk. Bekijk welke Unique Selling Points de producten hebben en zet hier op in. Maak gebruik van de 80/20 regel. Over het algemeen wordt 80% van de omzet gegenereerd door 20% van de producten (of klanten). Breng dus in kaart welke producten de meeste omzet genereren en onderscheidend zijn en focus hier in eerste instantie op.

Hiervoor dient stap 1 mooi als basis. Google Analytics is een prima tool om te achterhalen welke producten/diensten nou het meeste verkocht worden, of het meeste verkeer naar de website genereert. Het instellen van doelen helpt hierbij echt heel goed!

Stap 5: Bepaal aan wie je je producten het liefst verkoopt

Probeer te bedenken wie je product of dienst zou willen kopen. Ga verder dan alleen “iedereen die geinteresseerd is”. Bedenk eerst of de focus van het bedrijf op consumenten (B2C) of bedrijven (B2B) ligt. Wil je in heel Nederland gaan verkopen, een paar provincies, alleen Amsterdam of diverse landen? Probeer ook voor jezelf te bedenken met wat voor probleem/vragen mensen contact met je opnemen. Dit helpt bij het bieden van de juiste oplossing. Die oplossing kan je tevens ook weer terug laten komen in je online uitingen. Door hier goed over na te denken kan je veel betere keuzes maken als het op online marketing aankomt.

Ga aan de slag!

Het doorlopen van de bovenstaande stappen biedt een mooie basis voor een online marketing plan. Het is belangrijk dit minimaal 1, maar liever meerdere keren per jaar opnieuw te bekijken. Hierdoor weet je tijdig of de doelstellingen wel behaald worden, of dat ene product nog wel de meeste omzet genereert en of de doelgroep nog steeds hetzelfde is. Constant blijven bijsturen is belangrijk om mee te blijven doen. Tegenwoordig worden veranderingen steeds sneller opgepikt en doorgevoerd. Blijf scherp, stuur tijdig bij en wees flexibel om voordeel ten opzichte van je concurrent te kunnen behalen.

Heb je moeite met het invullen van deze stappen? Wil je een online marketing plan laten maken?  Wij denken graag met je mee over je online marketing plan. Maak een afspraak en kom gezellig op de koffie! Dan sparren we graag met je over de invulling van deze 5 stappen.

 

Vraag de Online Marketing plan aan!(klik hier)

Online marketing plan voorbeeld

Over de schrijver: Wouter Blom

Online/SEO/SEA/business/strategie Consultant – Eigenaar Stramark - Focus op Resultaat Online voor grote en kleine merken | Google Premier Partner | GTD, SEM, SEA, SEO, Adwords, Facebook, Linkedin,Twitter, Display, Remarketing & More.

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Online marketing gallery

Bekijk de gratis afbeeldingen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Alle whiteboard Fridays

24 interviews >

Stramark levert verschillende Online Marketing Bureau diensten.

Lees meer over waar we goed in zijn:
Zoekmachine Marketing
Zoekmachine Adverteren
Zoekmachine Optimalisatie
Hoog in Google
Seo Copywriting
Linkbuilding
Content Marketing
Social Media Marketing
Remarketing

Wat is SEO?
SEO Bureau
Search Engine Advertising
Search Engine Marketing
Google Ads
Google Ads uitbesteden
Gratis Google Ads Scan

Call Now Button