Online Marketing Bureau Stramark chris wouter klein

Structured Data en AI: de onmisbare bouwstenen voor technisch SEO-succes

Structured data is de sleutel tot een effectieve SEO-strategie. In eerdere blogs hebben we al besproken wat structured data is en hoe het kan bijdragen aan betere posities binnen de zoekresultaten van zoekmachines als Google en Bing. AI kan helpen bij het controleren en maken van structured data door automatisch patronen te herkennen in de data en ze vervolgens in de juiste schema markup te zetten. In deze blog duiken we dieper in de relatie tussen structured data en AI, en ontdekken we hoe AI een essentieel hulpmiddel kan zijn bij het opbouwen van structured data.

Wil je meer weten over de basisprincipes van structured data? Lees dan eerst dit artikel: Wat is structured data en hoe gebruik je het?

AI als hulpmiddel voor structured data

AI, oftewel Artificial Intelligence, speelt een steeds grotere rol in de ontwikkeling en optimalisatie van structured data. Met behulp van AI kunnen marketeers en website-eigenaren efficiënter en nauwkeuriger structured data implementeren. Eén van de belangrijkste toepassingen van AI op dit gebied is het genereren van schema markup.

Schema markup, een gestructureerde code die aan webpagina’s wordt toegevoegd, helpt zoekmachines de inhoud van een pagina beter te begrijpen. AI-gestuurde tools kunnen deze markup automatisch genereren op basis van de inhoud van de pagina, waardoor het proces sneller en minder foutgevoelig wordt. Door gebruik te maken van AI voor het genereren van een schema markup, kunnen marketeers waardevolle tijd besparen en tegelijkertijd de kwaliteit en nauwkeurigheid van de markup verbeteren.

Een andere manier waarop AI helpt bij structured data is het identificeren van patronen en trends in grote hoeveelheden gegevens. Door AI-algoritmen toe te passen op datasets, met betrekking tot structured data, kunnen marketeers waardevolle inzichten verkrijgen en hun strategieën verfijnen. AI helpt bijvoorbeeld bij het identificeren van de meest effectieve schema types voor bepaalde industrieën of het vinden van kansen voor optimalisatie in bestaande structured data.

Sinds kort is de nieuwe AI-tool van Google in Nederland geïntroduceerd: Google Bard. Hoe verhoudt deze nieuwe tool van Google zich tot structured data? Dat leggen we in dit artikel verder uit. Andere AI-tools schuiven we voor nu aan de kant.

Waarom structured data nog belangrijker gaat worden

De introductie van Google Bard en de verdere ontwikkeling van AI in zoekmachines benadrukken het belang van structured data. Aangezien Google Bard directe antwoorden en resultaten biedt, zullen de vertrouwde, traditionele organische zoekresultaten steeds minder prominent worden. Het is dus cruciaal om je structured data op orde te hebben, zodat zoekmachines zoals Google snel begrijpen waar jouw pagina over gaat.

Door het correct implementeren van structured data en het gebruik van relevante schema markup, vergroot je de kans dat je content wordt opgenomen in de AI-gedreven zoekresultaten van bijvoorbeeld Google Bard. Dit vertaalt zich naar een verhoogde zichtbaarheid van je content en een grotere kans om je doelgroep te bereiken.

Wat is Google Bard?

Google BardGoogle Bard is een geavanceerd AI-gedreven systeem dat de manier waarop we zoekopdrachten uitvoeren en zoekresultaten bekijken drastisch zal veranderen. Met Bard krijgen gebruikers direct antwoorden en zoekresultaten, zonder dat ze door de traditionele lijst met zoekresultaten hoeven te scrollen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het begrip en de verwerking van taal door AI.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je op zoek bent naar een recept voor een specifiek gerecht. Met Google Bard kun je gewoon vragen: “Hoe maak ik lasagne?” en het AI-systeem zal direct een gestructureerd en relevant antwoord presenteren, zonder dat je hoeft te klikken op verschillende zoekresultaten. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de manier waarop websites worden weergegeven en gevonden in de zoekresultaten.

Hoe kan Google Bard jou helpen met structured data

Google Bard is een krachtige tool die kan worden gebruikt om de nauwkeurigheid, consistentie en zichtbaarheid van gestructureerde gegevens te verbeteren. Hieronder worden drie verschillende manieren uitgelegd waarop Bard kan assisteren bij structured data:

  1. Genereren: Bard kan je helpen bij het genereren van structured data. Dit kan nuttig zijn voor mensen of bedrijven die structured data willen toevoegen aan de content van hun website, maar zelf niet de tijd of de expertise hiervoor hebben. Bard kan worden gebruikt om structured data te genereren voor een breed scala aan content, waaronder productpagina’s, blogberichten, nieuwsartikelen en vacatures.
  2. Controleren: Bard kan je helpen bij het controleren van structured data. Dit kan nuttig zijn voor websites die ervoor willen zorgen dat hun structured data correct zijn en voldoen aan de vereisten van zoekmachines. Bard kan worden gebruikt om structured data te controleren op een breed scala aan fouten, waaronder spelfouten, verkeerde dataformats en ontbrekende informatie.
  3. Optimaliseren: Bard kan helpen bij het optimaliseren van structured data. Dit kan nuttig zijn voor mensen of bedrijven die de zichtbaarheid van hun website in de zoekresultaten willen verbeteren. Bard kan worden gebruikt om structured data te optimaliseren voor een breed scala aan zoekcriteria, waaronder zoekwoorden, beschrijvingen en titels.

  Hieronder een voorbeeld van FAQ-structured data, gegenereerd door Google Bard:

  googlebard FAQ

  Kortom, dankzij het vermogen van Google Bard om structured data te genereren, controleren en optimaliseren, is het eenvoudiger voor websites om te profiteren van geoptimaliseerde zoekresultaten en een betere gebruikservaring voor de websitebezoeker.

  Structured data en AI: de toekomst van SEO

  Structured data en AI gaan hand in hand. Door je voor te bereiden op de toekomst en gebruik te maken van de kracht van structured data en AI, leg je een stevige basis voor een succesvolle online aanwezigheid en het vergroten van je zichtbaarheid in de zoekresultaten.

  Dus waar wacht je nog op? Optimaliseer je structured data vandaag nog en laat AI je helpen om online (nog) beter vindbaar te zijn.

  Lees ook: AI en ChatGPT-4: De volgende stap in online marketing

  SEO specialist nodig?

  Heb jij hulp nodig met jouw website op SEO gebied? Vraag onze gratis SEO audit aan en wij geven jouw vrijblijvend advies!

   

  Over de schrijver: Timothy Hartog

  Timothy is SEO consultant bij Online Marketing Bureau Stramark. Hier helpt hij bedrijven om beter gevonden te worden in de zoekmachines.

  Reacties

  Top resources

  Online marketing plan

  Waardevolle eerste stappen >

  Internet Marketing Model

  48 termen uitgelegd >

  Google Ads Whitepaper

  Hoe maak je geweldige ads? >

  SERP optimaliseren

  Google Snippet Optimizer >

  Gratis advies in je mailbox

  Marketing Audit
  Google Ads Audit
  Keyword Audit
  SEO Audit
  Social Media Audit
  Offerte aanvragen

  Top Blog Categorieën

  Online Marketing
  Google Ads
  SEO
  SEO Copywriting
  Webshop
  Social Media Marketing
  Linkbuilding
  Email Marketing
  Team Stramark
  Instructies gebruiker toevoegen

  Volg je ons al?

  LinkedIn
  Facebook
  Instagram
  Twitter

  Site in English

  Digital Marketing Agency
  Google Ads Marketing Agency
  Search Engine Optimization Agency