Online Marketing Bureau Stramark fenna chris klein

Wat is structured data en hoe gebruik je het?

Wat is structured data en hoe gebruik je het

Heb jij al wel eens van structured data gehoord, maar vraag je jezelf af wat het nu precies is? Of ken je het begrip al en wil je weten hoe je het toepast? In dit artikel duiken we dieper in dit onderwerp, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat structured data inhoudt en waarom het zo waardevol is in de online wereld.

Wat is structured data?

Structured data is een gestructureerde taal voor gebruik op het web. Het bestaat uit geavanceerde code die je aan websites kunt toevoegen. Zo help je zoekmachines, zoals Google en Bing, om de inhoud van je website beter te begrijpen. Je voorziet er zoekmachines mee van specifieke en gestructureerde informatie over bijvoorbeeld producten, evenementen, beoordelingen en nog veel meer.

Wat formeler verwoord: structured data vormt een gestandaardiseerde methode om informatie te markeren en te organiseren op webpagina’s. Hierdoor begrijpen zoekmachines de informatie en de context daarvan niet alleen beter; ze geven ook de inhoud nauwkeuriger weer in de zoekresultaten. 

Voordelen van structured data: zichtbaarheid en rich results

Nu we een antwoord hebben op de vraag “Wat is structured data”, kunnen we ons richten op de voordelen ervan.

Structured data biedt een hoop voordelen, vooral op het gebied van Search Engine Optimization (SEO). Het verbetert niet alleen de zichtbaarheid van je website, maar draagt ook bij aan verbeterde zoekresultaten, oftewel rich results. Dat is waardevol voor developers, iedereen die met SEO werkt én voor de gebruikers van zoekmachines. Dit zijn de drie belangrijkste voordelen van structured data:

 • Verbeterde zichtbaarheid. Het vergroot de zichtbaarheid van je website aanzienlijk. Doordat zoekmachines de context van je content beter begrijpen, stelt het ze in staat je pagina’s nauwkeuriger en prominenter weer te geven in de zoekresultaten. Dit verhoogt de kans dat gebruikers je website opmerken en erop klikken, waardoor je meer organisch verkeer genereert.
 • Verhoogde click-through rate. Verbeter de click-through rate (CTR) doordat je extra informatie, zoals beoordelingen, prijzen of openingstijden direct in de zoekresultaten toont. Zo beslissen gebruikers sneller of ze je website willen bezoeken. Dit leidt tot een hogere CTR én meer verkeer naar je site.
 • Betere tekstinterpretatie door zoekmachines. Dankzij structured data interpreteren zoekmachines de tekst op een webpagina beter. Ze kunnen de inhoud beter analyseren en verbanden leggen tussen verschillende elementen, zoals producten, auteurs, evenementen en meer. Dit helpt zoekmachines om de relevantie van je pagina’s beter te beoordelen en ze nauwkeuriger te rangschikken in de zoekresultaten.

Verschillende data formats

Er zijn verschillende formats voor structured data, waarvan Microdata, RDFa en JSON-LD de bekendste zijn. Microdata en RDFa gebruiken HTML-tags om informatie te markeren, terwijl JSON-LD JavaScript-notatie gebruikt. JSON-LD wordt het meest aanbevolen, vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de betere ondersteuning van zoekmachines. 

JSON-LD heeft de voorkeur vanwege de flexibele plaatsing in de brontekst, wat betekent dat het schema onafhankelijk van HTML op verschillende locaties in de brontekst kan worden geplaatst. Dit biedt meer vrijheid bij het structureren van de gegevens en maakt het gemakkelijker om de gestructureerde gegevens te integreren in bestaande HTML-documenten. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de gegevens op een meer natuurlijke en intuïtieve manier markeren. Bovendien zorgt de scheiding tussen het JSON-LD-schema en de HTML-tags voor een beter leesbare brontekst, waardoor het begrijpen en onderhouden van de code vereenvoudigd wordt.

Diverse toepassingen van Structured Data

Wat zijn nu veel voorkomende toepassingen van structured data? We geven enkele voorbeelden:

 • JobPosting, waarin je relevante informatie zoals functietitel, locatie, vereiste vaardigheden en salarisrange in een gestandaardiseerd formaat presenteert. Dit stelt zoekmachines en vacaturewebsites in staat om de gegevens automatisch te extraheren en te categoriseren, wat helpt bij het efficiënt matchen van werkzoekenden met geschikte banen.
 • FAQ’s zijn ook een voorbeeld van gestructureerde data, waarbij je vragen en bijbehorende antwoorden in een specifieke indeling weergeeft. Dit maakt het eenvoudiger voor zoekmachines om relevante antwoorden te vinden en te presenteren wanneer gebruikers specifieke vragen stellen.
 • Localbusiness-gegevens bevatten informatie over lokale bedrijven, zoals naam, adres, openingstijden en contactgegevens. Dit type gestructureerde data gebruiken online directories en kaartservices vaak om bedrijven op locatie te markeren en zoekresultaten te verbeteren.

Recepten, reviews, breadcrumb (navigatiepad op een website), video’s en productgegevens zijn andere vormen van gestructureerde data die elk specifieke informatie bevatten in een gestandaardiseerd formaat. Deze gestructureerde gegevens helpen zoekmachines en andere digitale platforms om gebruikers te voorzien van nauwkeurige en relevante informatie in de antwoorden op hun zoekopdrachten.

Handige structured data tools

Er zijn twee belangrijke hulpmiddelen die het gebruik van structured data ondersteunen: Schema.org en de Google Rich Results Test-tool.

 1. Schema.org:
  Schema.org is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die met structured data aan de slag gaat. Het is een opensource project waarin zoekmachines zoals Google, Yahoo, Bing en Yandex samenwerken. Schema.org biedt waardevolle bronnen om de juiste markeringen te vinden voor verschillende soorten inhoud. Je kunt er specifieke markeringen vinden die aansluiten bij de behoeften en website van jouw project.
 2. Rich Results Test-tool:
  Daarnaast biedt Google zelf de Rich Results Test-tool. Met deze handige tool kun je controleren of de code correct is en of de structured data correct wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit stelt je in staat om de juiste implementatie van structured data te verifiëren en eventuele fouten op te lossen.

Naast deze twee tools zijn er op internet ook handige schema markup generators te vinden. Deze generators helpen je bij het eenvoudig opstellen van structured data, waardoor je het proces efficiënter kunt doorlopen.

Structured data en AI

AI speelt een steeds grotere rol bij het genereren en verwerken van structured data. Met behulp van AI-technologieën worden gegevens automatisch geanalyseerd, gelabeld en gecategoriseerd, wat de efficiëntie van het structureren verbetert. Het kan zelfs nieuwe structured data genereren door relevante informatie te identificeren en gegevenssets automatisch aan te maken. Dit bespaart tijd en moeite, en verbetert de nauwkeurigheid en consistentie van de gegevens. 

Desondanks vervangt AI structured data niet volledig. Beide vullen elkaar aan en bieden een krachtige aanpak om gegevensverwerking te verbeteren en waardevolle inzichten te verkrijgen. Structured data blijft waardevol omdat het zoekmachines helpt om specifieke informatie beter weer te geven in zoekresultaten, waardoor de zichtbaarheid van websites wordt vergroot. Een combinatie van AI en structured data is de optimale benadering om de efficiëntie en kwaliteit van gegevensverwerking te verbeteren.

Structured data op jouw website

Structured data vormt de sleutel tot het verbeteren van de zichtbaarheid van je website en het genereren van rijke zoekresultaten. Het gaat een stuk verder dan alleen tekst en afbeeldingen tonen; specifieke tags en codes bieden extra context, waardoor de relevantie en zichtbaarheid van de webpagina verbetert. 

Vergroot jouw online succes en ga ermee aan de slag.

SEO specialist nodig?

Heb jij hulp nodig met jouw website op SEO gebied? Vraag onze gratis SEO audit aan en wij geven jouw vrijblijvend advies!

 

Over de schrijver: Timothy Hartog

Timothy is SEO consultant bij Online Marketing Bureau Stramark. Hier helpt hij bedrijven om beter gevonden te worden in de zoekmachines.

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency