Online Marketing Bureau Stramark team  klein

Is een blog goed voor SEO

Is een blog goed voor SEO

Is een blog goed voor SEO? Dat is een vraag die we vaker horen. Veel websites hebben dan ook een blog of nieuwspagina op de website staan. Vooral omdat ze hebben ‘gehoord’ dat het goed is voor SEO. Maar is dat wel zo? Helpt een blog bij het beter vindbaar maken van een website? Het antwoord is ja én nee.

Nee

Een blog is niet van invloed op de vindbaarheid van je website. Althans, niet als je er niks mee doet.

Een blog is ook wel bekend onder de naam weblog. Het woord weblog stamt weer af van het woord web of wereld wijde web (www) en het woord log of logboek. Gezamenlijk vormen zij het woord webblog wat eigenlijk niks anders is dan een dagboek op het wereldwijde web.

Daarmee wordt al een beetje duidelijk wat de bedoeling is van een blog: op een regelmatige basis iets schrijven dat voor jezelf en voor anderen interessant is. Een blog is dan ook niet bedoeld voor het plaatsen van een enkele zin, een enkel plaatje, gekopieerde tekst of andere kwalitatief lage content. Een blog is bedoeld om iets te vertellen dat de rest van de wereld ook mag weten. Interessante content dat gedeeld mag worden.

Ja

Een blog is wel van invloed op de vindbaarheid van je website. Althans, wel als je er veel mee doet op een juiste manier. Dit houdt in dat je op een regelmatige basis interessante content schrijft dat mensen graag lezen én willen delen.

Regelmatig houdt in dat je minimaal eens in de twee weken een blogitem plaatst. Als je dit maar lang genoeg volhoudt dan “zien” zoekmachines jouw website als een bron van nieuwe content en wordt jouw website als interessant beschouwd. De crawlers en spiders van de zoekmachines komen vaker langs en je pagina’s worden beter geïndexeerd.

Ook moet je blogitem voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Je artikel moet bijvoorbeeld langer zijn dan 300 woorden. Mag een plaatje of video bevatten, moet taal-technisch goed in elkaar steken en (hoe kan het ook anders) moet SEO technisch goed in elkaar steken.

Daarnaast is het verstandig om vóór je gaat schrijven een klein beetje onderzoek te doen naar waar mensen op zoeken. Kortom, is de content die je schrijft SEO geoptimaliseerd. Dit blogitem heeft bijvoorbeeld als doel om gevonden te worden op de woorden: “Is een blog goed voor SEO”. Ik hoop dat wanneer iemand zoekt op “Is een blog goed voor SEO” in Google dat deze pagina bovenaan komt te staan en dat je mijn artikel leest. Dit kan je doen voor alle soorten woorden.

Let wel op, een blogitem schrijven dat gericht is op een zeer competitief keyword (bijvoorbeeld: “gezonde recepten” zoekvolume: 22.200 per maand) betekent niet dat je automatisch op de eerste pagina van Google komt te staan. Het is daarom beter om een blogitem te schrijven dat als keyword een woord heeft met minder zoekvolume. Long tail keywords zoals “Is een blog goed voor SEO” zijn daarbij uiterst geschikt.

Tip

Om je verder op weg te helpen en het antwoord op de vraag “Is een blog goed voor je SEO?” verder uit te breiden volgt hieronder een tip die het regelmatig schrijven van een leuk blogartikel leuker én makkelijker maakt.

Schrijf niet over jezelf

Het klinkt misschien gek, maar schrijf niet over jezelf. Schrijf over anderen, het publiek dat je wil bereiken, de zaken die jouw publiek interessant vinden, de dingen die jij interessant vindt. Schrijf over interessante mensen, evenementen waar jij bij aanwezig was, gebeurtenissen en schrijf over andere bedrijven dan die van jezelf. Ja, je hoort het goed, jouw blog gaat niet over jou maar over zaken die interessant zijn voor je publiek. Zoals een wijs man ooit zei: “schrijf over anderen en u zult gevonden worden”.

Wat zegt Matt Cutts hierover?

Matt Cutts, hoofd van het Webspam Team van Google en allround Goeroe op het gebied van SEO geeft in onderstaande video uitleg waarom blogs op regelmatige basis geüpdatet moeten worden. Een interessante aanvulling op deze blog over “Is een blog goed voor SEO”.

Over de schrijver: Oscar Simons

1983 | 020 | Stramark | Consultant | SEO | Analytics | Wordpress | Magento| Webdesign | Online marketing | Zoekmachine Optimalisatie |

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency