Online Marketing Bureau Stramark team  klein

Domeinnaam keuzestress? Niet met deze tips en tricks!

Domeinnaam keuzestress Niet met deze tips en tricks

Een goede domeinnaam verzinnen is eenvoudiger dan je denkt

Het kiezen van een geschikte domeinnaam voor je webshop is een belangrijke beslissing waar je even de tijd voor moet nemen. Het draagt namelijk bij aan het succes van je onderneming. Wanneer een domeinnaam te lang of lastig te spellen is haken mensen af. In de zoektocht naar een geschikte domeinnaam voor jouw webshop zul je met deze en andere factoren rekening moeten houden. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken op een rij gezet, zodat jij met onze tips en tricks tot de perfecte domeinnaam voor jouw webshop komt.

Kies een unieke en opvallende domeinnaam

Het kiezen van een unieke domeinnaam klinkt erg logisch. Maar het blijkt dat unieke en opvallende domeinnamen veel beter worden onthouden dan rechttoe rechtaan domeinnamen. Voorbeelden van unieke en in het oog springende webshop domeinnamen zijn coolblue.nl en zalando.nl. Het zijn geen alledaagse namen maar toch kent iedereen de webshops én iedereen weet hoe ze gespeld moeten worden.

Zorg dat de doelgroep hem kan onthouden

Ga voor een domeinnaam die je doelgroep goed kan onthouden. Eén of twee lettergrepen hebben hierbij de voorkeur. Vermijd lastig te spellen woorden en ongebruikelijke lettervolgordes. Een goed voorbeeld is bol.com of mediamarkt.nl. Iedereen kent deze webshops direct wanneer er bijvoorbeeld een elektronisch apparaat aangeschaft moet worden.

Leg een domeinnaam vast die eenvoudig te typen is

Kies een domeinnaam die gemakkelijk te typen is. Dat betekent een logische volgorde van letters die uiteindelijk een woord vormen, met of zonder betekenis. Een afkorting die wederom gemakkelijk te onthouden is werkt overigens ook. Maar als je in een radiospotje jouw domeinnaam moet spellen ben je toch echt niet goed bezig!

Ga voor een zo kort mogelijke domeinnaam

Een korte domeinnaam biedt namelijk verschillende voordelen. Korte namen zijn over het algemeen beter te onthouden. Daarnaast is een korte naam makkelijker in gebruik. Je typt hem sneller dan een lange domeinnaam.

Maak gebruik van keywords

Hoewel het geen garantie geeft op een betere vindbaarheid, is het gebruik van keywords in je domeinnaam een slimme keuze. Een goed voorbeeld is de zoekterm “bloembollen kopen”. Per maand wordt er zo’n 1.900 keer op dit zoekwoord gezocht. De website www.bloembollenkopen.nl staat vervolgens ook bovenaan. Dit heet een “exact matching domain”.

Zoals gezegd geeft dit geen garantie. Zoek je bijvoorbeeld op het woord “auto” dan staat https://www.auto.nl/ niet op de eerste pagina.

Kies voor een domein extensie die past bij je ambities

De extensie die je kiest, hangt samen met je ambities. Ben je er nu al zeker van dat je internationaal wil doorbreken en in verschillende talen je producten wilt aanbieden? Kies dan voor een .com extensie. Blijf je in Nederland? Kies dan voor .nl. Alle andere domein extensies (.nu, .org, .net, .eu) helpen niet om beter gevonden te worden in Nederland.

Maak de verwachtingen van je doelgroep waar

Kies een domeinnaam die inspeelt op de verwachtingen van je doelgroep. Zorg dat de naam die je kiest past bij je merk of product en iets zegt over je bedrijf. Nederlandse voorbeelden zijn: mediamarkt.nl en tvreus.nl.

Vermijd copyright gevoelige domeinnamen

Kies een domeinnaam die niet copyright gevoelig is. Zorg ervoor dat je domeinnaam geen geregistreerd merk bevat. Een inbreuk op het merkenrecht is bij voorbaat een verloren zaak.

Gebruik geen nummers en koppeltekens

Vermijd cijfers en koppeltekens in de domeinnaam van je webshop. Een domeinnaam die aan elkaar geschreven is staat beter. Getallen kunnen voor verwarring zorgen.

Registreer je domeinnaam bij een goede partij

Wanneer je jouw domeinnaam gaat registreren doe je dat vaak via de partij die jouw webshop bouwt en beheert. Het registreren van een domeinnaam gaat namelijk samen met het bepalen van de hoeveelheid servercapaciteit die je nodig hebt om je webshop draaiende te houden. Een webshopbouwer kan hierbij adviseren.

Heb je een kleine webshop of doe je dit als hobby? Dan kan je uiteraard terecht bij één van de 500+ verschillende hosting bedrijven in Nederland. Dat is vaak een stuk goedkoper.

Betaal niet te veel

Hoe goed een domeinnaam ook klinkt, een domeinnaam is niks waard zonder dat je er daadwerkelijk een website op zet en er geld mee verdient. Hoewel er verschillende domeinnamen voor miljoenen zijn verkocht (zo werd er 35.6 miljoen dollar betaald voor insurance.com), is veel geld neertellen voor een ‘normale’ domeinnaam af te raden. Is je favoriet bezet? Verzin dan een nieuwe naam die nog wel beschikbaar is.

Toch een bezette domeinnaam kopen

Is jouw gekozen domeinnaam bezet? Zie je dat de ‘website’ helemaal leeg is en wil je dat domein graag overnemen? Dan kan je voor Nederlandse extensies terecht bij sidn.nl om de gegevens van de eigenaar op te vragen. Voor .com extensies kan je goed terecht bij whoisology.com.

Vervallen domeinnamen van webshops in de gaten houden

Veel webshop domeinnamen zijn al bezet, maar er komen dagelijks reeds geregistreerde domeinnamen vrij. Op websites als domainia.nl, domeinfreak.nl en expireddomains.net kan je domeinnamen vinden die vrijkomen.

Maak een weloverwogen keuze

Het kiezen van een goede domeinnaam voor je webshop is een enorm belangrijke beslissing die je moet nemen. Het bepaalt of mensen je snel kunnen bereiken en in welke markten je gaat opereren. Maar geen paniek! Door het volgen van onze tips en tricks zul je zien dat het verzinnen van een goede domeinnaam eenvoudiger is dan je denkt.

 

 

Over de schrijver: Christian Rietbroek

Christian Rietbroek is SEO Consultant bij Online Marketing Bureau Stramark. Hier helpt hij bedrijven om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Naast SEO heeft Christian ook veel interesse in copywriting, technologie en privacy.

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency