301 redirect en een 302 redirect; wat is het verschil?

Omleiding code
+ Link naar deze pagina

Waar komen deze codes vandaan?

Om het verschil tussen een 301 en een 302 redirect uit te leggen is het goed om eerst de herkomst kort toe te lichten en enkele andere bekende codes te omschrijven.

Statuscode 200Een server (waar je website op staat) geeft iedere keer een code af als er een oproep komt vanuit een internetbrowser. Het zogenaamde Hypertext Transfer Protocol of http.

In de meeste gevallen is dit een statuscode 200. Deze code geeft aan dat het bestand (dit kan een plaatje, muziekbestand, webpagina of video zijn) gevonden is. Daarop laat je browser het betreffende bestand zien.

statuscode 404

Een andere welbekende code is 404. Deze code betekent dat de server het betreffende bestand niet heeft gevonden. De meeste websites hebben hier een aparte pagina voor die aangeeft dat je op een niet bestaande pagina bent geland.

301 & 302 statuscode.

Een statuscode die begint met 3xx valt onder een andere klasse: de zogenaamde redirect class. Het verschil tussen een 301 redirect en een 302 redirect is alleen niet altijd even duidelijk en wordt regelmatig op een verkeerde manier ingezet.

Beide redirects hebben hetzelfde effect: ze vormen een omleiding van pagina A naar pagina B zonder dat je daar als gebruiker last van hebt. In de ogen van een zoekmachine zijn beide redirects alleen totaal verschillend.

verschil 301 302 redirect

Het verschil tussen een 301 redirect en 302 redirect grafisch uitgelegd.

301 redirect

De 301 respons code valt ook onder het Hypertext Transfer Protocol (http). Deze wordt gebruikt om aan te geven dat de URL die wordt opgeroepen zich permanent op een andere locatie bevindt. Door deze code en de gekoppelde nieuwe URL weet een browser dat het naar een andere locatie moet om de websitegegevens op te halen.

Waarom is deze code belangrijk voor zoekmachines?

Je zou de 301 respons code kunnen vergelijken met een verhuizing. Bij de postbode (zoekmachine) geef je aan dat je in een nieuw huis (webpagina) bent gaan wonen op een andere locatie (nieuwe URL). De postbode zorgt er vervolgens voor dat belangrijke post (binnenkomende links en dus linkwaarde) wordt doorgestuurd naar je nieuwe adres.

Kortom, zoekmachines weten door een 301 redirect na verloop van tijd dat het oude adres niet meer wordt gebruikt en sturen alle linkwaarde door naar het nieuwe adres.

302 redirect

De 302 redirect wordt gebruikt om aan te geven dat de URL die wordt opgeroepen zich tijdelijk op een andere locatie bevindt. Door deze code en de gekoppelde nieuwe URL weet een browser dat het naar een andere locatie moet om de websitegegevens op te halen. Een zoekmachine neemt dan aan dat de oude URL op een later tijdstip weer gebruikt gaat worden.

Maar! Omdat de zoekmachine denkt dat het een tijdelijke verhuizing is wordt de linkwaarde niet meegestuurd. Daarmee gaat dus een deel van je linkwaarde verloren.

Kortom het niet correct instellen van een redirect zorgt er voor dat je rankings binnen een zoekmachine kunnen dalen.

Tot slot, Matt Cutts legt in de video Is there a limit to how many 301 (Permanent) redirects I can do on a site? uit wat Google denkt van redirecten en hoe je daar als SEO mee om moet gaan.

Over de schrijver: Oscar Simons

1983 | 020 | Stramark | Consultant | SEO | Analytics | Wordpress | Magento| Webdesign | Online marketing | Zoekmachine Optimalisatie |

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Online marketing gallery

Bekijk de gratis afbeeldingen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Alle whiteboard Fridays

24 interviews >

Create a Review Link

Google Review Link Generator >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Stramark levert verschillende Online Marketing Bureau diensten:

Lees meer over waar we goed in zijn:
Online Marketing
Zoekmachine Marketing
Zoekmachine Adverteren
Zoekmachine Optimalisatie
Hoog in Google
Seo Copywriting
Linkbuilding
Content Marketing
Social Media Marketing
Remarketing
Wat is SEO?
Google Ads uitbesteden
Gratis Google Ads Scan

Top 20 Blogitems:
· Zoekwoordonderzoek in 7 Stappen
· De wereld achter Google reviews
· GDPR Dataverlies in Google Analytics
· Linkbuilden tips
· Zoekmachine Marketing Advies
· 10 Conversie boosters
· Wordpress SEO Optimalisatie
· 15 pagina’s voor elke bedrijfswebsite
· Sukkels werken 40+ uur per week
·  Online marketing begrippen
· 5 tips voor lange tekstpaginas
· Online Marketing Plan in 5 stappen
· 301 redirect en een 302 redirect
· De perfecte zoekwoordenlijst
· Dé 3 Tips voor Conversie Optimalisatie
· Content Marketing Plan in 7 stappen
· Slimme en effectieve marketingtips

Call Now Button