Online Marketing Bureau Stramark team klein

Maak van je Contactformulier een Conversiedoel in Google Adwords

contactformulier conversied
contactformulier als conversiedoel in AdWords

Geen website is compleet zonder een contactformulier dat voorzien is van een Adwords Conversiecode.

In dit artikel leggen we uit hoe de Google Adwords Conversion code kan worden toegevoegd aan een contactformulier. U kunt dan precies zien via welke zoekopdrachten/keywords en welke advertentievariatie de campagne het meeste rendement oplevert. Voor het inregelen van een conversiedoel is relatief weinig technische kennis nodig.

 

Zorg voor een contactformulier op uw website

Heeft uw website nog geen contactformulier? Dan doet u uzelf tekort! Contactformulieren zijn zowel nuttig voor uw bezoekers, als voor u.
Voor uw bezoekers is een contactformulier een makkelijke manier om contact met u op te nemen – bijvoorbeeld met het verzoek en teruggebeld te worden.
Voor website-eigenaars bieden (meerdere) contactformulieren op de website inzicht in de onderwerpen die bezoekers het interessants vinden. Daarnaast zijn contactformulieren bij uitstek geschikt om de effectiviteit van een Google AdWords advertentiecampagne te meten.

Wilt u ook weten welke advertentie leidt tot de meeste Leads?

 1. Voeg een contactformulier aan de website toe(2)
 2. Meet het aantal verstuurde contactformulieren in Adwords/Analytics

Leads meten : maak je contactformulier tot Adwords conversiedoel

De beste manier om een “verstuurd contactformulier te meten in Google Adwords“, hangt af van de technische implementatie.
We onderscheiden verschillende scenario’s, afhankelijk wat wat er gebeurd nadat een contactformulier succesvol is verstuurd:

 1. de bedank-boodschap wordt getoond op een aparte pagina.
  Plaats de Google Adwords Conversion Tracking code in de broncode van de bedankpagina(3)
 2. de bedank-boodschap wordt geladen binnen de huidige pagina.
  Voeg het noscript-deel van de Google Adwords Conversion Tracking Code (“image”) toe aan de boodschap die – via bijvoorbeeld AJAX – laadt als een bericht succesvol is verstuurd.
  Voorbeeld van een bedank-boodschap:
  “Dank voor uw aanvraag. Het bericht is succesvol verstuurd. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.”<pre ><div style=”display:inline;”> <img height=”1″ width=”1″ style=”border-style:none;” alt=”” src=”http://www.googleadservices.com/pagead/conversion/1234567890/?value=10&label=1234567890_abcdefgh&guid=ON&script=0″/> </div>Voorbeeld: Adwords Conversion Tracking van contactformulierWP-Contact Form 7

  conversiedoelen meten met Google AdWords

  <

  Uw bericht werd succesvol verzonden. <!-- load NoScript version of Google Code for contact form OGBA Conversion Page --> <div style="display:inline; border: 1px solid red;"> <img height="1" width="1" style="border-style:none;" alt="" src="http://www.googleadservices.com/pagead/conversion/1234567890/?value=10&label=1234567890_abcdefgh&guid=ON&script=0"/> </div>
 3. Helemaal geen bedankboodschap: het contactformulier is weer leeg
  Hoewel vanuit het oogpunt van gebruiksvriendelijkheid/usability natuurlijk onwenselijk, kán het zijn dat het contactformulier op uw website in het geheel geen bedankboodschap toont.
  In dit geval kunt u uw websitebouwer vragen het “aanklikken van de verzendknop” te koppelen met Google Adwords, met behulp van een zogenaamd ‘OnClick’-event.

  <form action="pagina.php" method="post" onsubmit="return uniekeConversieFunctieNaam (this);">

  NB: het onClick-event wordt dus toegevoegd aan het formulier, niet aan de verzendknop (!). Zie ook JavaScript onClick Google AdWords Conversion Tracking

  <script>
  var uniekeConversieFunctieNaam = function(){
  var image = new Image(1,1);
  image.src = "http://www.googleadservices.com/pagead/conversion/1234567890/?value=1&label=1234567890_abcdefgh&script=0";
  return;
  }
  </script>

Conclusie: élk contactformulier is ‘n Adwords conversiedoel te maken!

Meting van aantal contactaanvragen via de website dient wat Stramark betreft standaard ingeregeld te zijn. Veel website eigenaars krijgen echter van hun websitebouwer te horen dat dit lastig – of nog erger onmogelijk – is om te implementeren.

Met dit artikel beogen we het meten van het aantal verstuurde contactformulieren standaard in te regelen in elke Adwords campagne!

(1) : Er zijn wel creatieve manieren te verzinnen om telefonische contactaanvragen in Google Adwords of Google Analytics – deels – te meten: hierover binnenkort meer in een apart blog item: “Meet het effect van de website op het aantal telefonische contactaanvragen”

(2) : Voor WordPress zijn meerdere goede contactformulier-plugins beschikbaar: Contact Form 7 (eenvoudig Nederandstalig te maken), Tiny Contact Form, Gravity Forms (betaald, tip van Yoast)

(3) : Voor het inregelen van conversiedoelen in Google Analytics, zie … (unieke URL) of … (mbv Virtual Page Views)

Over de schrijver: Wouter Blom

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency