Online Marketing Bureau Stramark team  klein

Het belang van een HTML sitemap

sitemap blog stramark

Veel website en webshop eigenaren zijn niet op de hoogte wat een HTML sitemap is en wat de voordelen kunnen zijn om deze te installeren. Bovendien wordt een HTML sitemap vaak verward met een XML sitemap, terwijl ze wel degelijk van elkaar verschillen. Heb je de term al vaker voorbij zien komen maar er nog niks mee gedaan? Dan wordt het hoog tijd om jezelf eens te verdiepen in deze eenvoudige verbetering van je website. Het aanmaken van een HTML sitemap is heel eenvoudig en een belangrijke optimalisatieslag die je kunt slaan. Want een HTML sitemap kan namelijk invloed hebben op betere posities van jouw website in Google! Dus vraag je je af wat een HTML sitemap is? Of je website er al één heeft? Of waarom je deze nodig hebt? Lees dan snel verder!

Wat is een HTML sitemap?

Voor we de voordelen en de verschillen met de XML sitemap uit kunnen leggen staan we stil bij het begrip HTML sitemap. Want wat is een HTML sitemap precies? Een HTML sitemap is feitelijk een pagina met daarop een overzicht van alle pagina’s op jouw website. Het is vooral handig voor bezoekers. In slechts één oogopslag kunnen zij de hele inhoud van een website bekijken en doorklikken naar de pagina die zij zoeken.

Een HTML sitemap zorgt dus voor meer duidelijkheid en overzicht bij de bezoeker. Wanneer je een webshop hebt is het slim om voor de bezoeker een gestructureerde HTML sitemap te maken. Zo vinden ze sneller de diensten- en productpagina’s of handige servicepagina’s, zoals contact en veelgestelde vragen, wanneer zij meer informatie nodig hebben.

Kortom, een HTML sitemap kun je zien als een plattegrond van je website. Een link naar de HTML sitemap is vaak in de footer van een website te vinden. Hieronder zie je een voorbeeld van de sitemap van Online Marketing Bureau Stramark.

Waarom heb je een HTML sitemap nodig?

Een HTML sitemap heeft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Een langere sessieduur per gebruiker zorgt dat zoekmachines, zoals Google, zien dat je websitebezoekers graag op jouw website komen. Zoekmachines geven hierdoor meer waarde aan je website, wat zorgt voor hogere rankings in de zoekresultaten.
  2. De nieuwe interne links op je sitemap pagina geven linkwaarde door naar de desbetreffende pagina’s. Het overbrengen van linkwaarde kan een bijdrage leveren aan hogere posities in Google voor die specifieke pagina’s.
  3. Met een HTML sitemap verbeter je de navigatie van je website. Bezoekers zullen daardoor sneller de pagina’s vinden die zij zoeken en blijven hierdoor langer actief op je website.
  4. Het helpt bij het indexeren van je complete website. Uit zichzelf zullen zoekmachines niet alle websitepagina’s indexeren. Een HTML sitemap helpt zoekmachines om een beeld te krijgen van je hele website. Zo zullen meer pagina’s terug te vinden zijn in de zoekmachines.
  5. Een HTML sitemap helpt bij het optimaliseren van je website. Wanneer de sitemap is aangemaakt kun je snel zien of de websitestructuur nog wel klopt. Daarnaast zul je ook eenvoudig duplicate content kunnen spotten. Handig, want dat was je zonder sitemap wellicht niet opgevallen!

Kortom: een HTML sitemap heeft een positieve invloed op je SEO en is dus absoluut van toegevoegde waarde voor jouw website!

HTML sitemap vs. XML sitemap: wat is het verschil?

Een HTML sitemap is wezenlijk anders dan een XML sitemap. Toch bestaat er nog veel verwarring over deze twee sitemaps. Want waarin verschilt een XML sitemap van een HTML sitemap nou eigenlijk?

Waar de HTML sitemap zich richt op de bezoekers van je website, richt de XML sitemap zich op zoekmachines zoals Google. Daarnaast geeft een HTML sitemap linkwaarde door en een XML sitemap niet. Een XML sitemap wordt door zoekmachines gebruikt om je website te kunnen indexeren. Met behulp van een XML sitemap krijgen zoekmachines een beter overzicht van de content die zij tegen kunnen komen op jouw website en hoe deze gestructureerd is. Hiermee help je de zoekmachines dus om jouw website beter én sneller te begrijpen en te crawlen. Visueel is er ook een verschil tussen HTML en XML sitemaps. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld:

Stramark XML sitemap

Zoals je ziet is een XML sitemap dus anders dan een HTML sitemap. De XML sitemap is een heel ander bestandsformaat en gericht op zoekmachines terwijl de HTML sitemap een losstaande pagina is, gericht op websitebezoekers.

Hoe maak je een HTML sitemap?

Het aanmaken van een HTML sitemap is tegenwoordig erg eenvoudig. Voor WordPress bestaan er bijvoorbeeld veel handige plug-ins waarmee je een HTML sitemap in slechts een paar klikken kunt aanmaken.

Bij Stramark maken we gebruik van de Premium Yoast plug-in. Dit is een betaalde plug-in waarmee je een HTML sitemap aanmaakt. Hoe dat precies werkt en hoe je een HTML sitemap voor een webshop instelt, vertellen we je binnenkort in deel 2 van deze blog.

HTML sitemap voor iedere website een belangrijke toevoeging

Het toevoegen van een HTML sitemap is een eenvoudige stap bij het SEO optimaliseren van je website. Met een HTML sitemap kun je de waarde van je belangrijkste pagina’s verbeteren. Daarnaast geeft een HTML sitemap je bezoekers meer overzicht. Dat is handig als je veel content op je website of webshop hebt. Het toevoegen van een HTML sitemap is volgens ons een best practice en iets dat je absoluut in je SEO strategie mee moet nemen. Zo creëer je een website die beter werkt voor je gebruikers en bijdraagt aan een betere vindbaarheid in de zoekmachines. Meer weten over de HTML sitemap? Hou onze blogpagina dan in de gaten. In het volgende artikel leggen we uit hoe je een HTML sitemap instelt voor jouw website of webshop.

 

Over de schrijver: Christian Rietbroek

Christian Rietbroek is SEO Consultant bij Online Marketing Bureau Stramark. Hier helpt hij bedrijven om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Naast SEO heeft Christian ook veel interesse in copywriting, technologie en privacy.

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency